Gastronómia

Stravovanie obyvateľov Liptova bolo v  minulosti založené predovšetkým na  domácich zdrojoch. Ľudia jedli to, čo si dopestovali, prípadne dochovali vo svojich domácnostiach. Od  najstarších čias hlavným zamestnaním obyvateľov regiónu bolo roľníctvo, pastierstvo a  chov dobytka. Podstatné zvýšenie úrodnosti nastalo v  19. storočí zavádzaním striedavého obrábania pôdy, pestovaním zemiakov, zeleniny a  rozvojom ovocinárstva. Najpestovanejšími plodinami boli ovos, pšenica jačmeň, raž, pohánka, prevažne sa pestovala aj kapusta a hrach. Do  19. storočia prevládali jedlá prevažne z  obilnín, pripravovali sa cestoviny, kaše, konzumovali sa s mliekom, škvarkami, olejom, sušeným ovocím a medom. Piekli sa koláče a chlieb z pšeničnej a ražnej múky. Najúrodnejším územím Liptova bola Liptovská kotlina, dnešné územie zatopené priehradou Liptovská Mara, kde sa pestovali aj kvalitnejšie obilniny. Chov dobytka a  oviec patrí v  Liptove medzi najstaršie formy zamestnania. Vysokohorské salašníctvo sa rozšírilo až po  kolonizácii na  valaskom práve, ktorá dosiahla svoj vrchol v  16. a  17. storočí. Valaská kolonizácia bola prínosom nielen v  hospodárskej a  ekonomickej oblasti, ale zanechala výrazné stopy takmer vo všetkých oblastiach ľudovej kultúry Liptova. Ovplyvnila aj ľudovú stravu produktmi z ovčieho mlieka a mäsa. Jedálny lístok sa stal bohatším a  pestrejším až v  19. storočí, kedy sa v  Liptove rozšírilo pestovanie zemiakov. Dovtedy prevládali kašovité jedlá zo zrnín a obilnín – prosa, pšena, pohánky, ovsa, jačmeňa. Konzumovali sa s mliekom, so škvarkami, rastlinným olejom, ale aj so sušeným ovocím a medom. Okrem zemiakov tvorila základ každodennej stravy liptovských roľníkov kapusta. Obidve plodiny sa každý hospodár snažil dopestovať pre seba v potrebnom množstve. V mnohých dedinách Liptova bol na prelome storočia chlieb v súčasnej podobe ešte neznámy. Piekli sa len placky z nekysnutého cesta z ovsenej a jačmennej múky. 

Tradične receptárium ZSK

TRADIČNÉ POKRMY:

Šišky

POTREBUJEME: 3–4 uvarené zemiaky, múka, droždie, cukor, soľ, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, tuk, práškový cukor, škoricu, vanilku PRÍPRAVA: 3–4 uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme kvások z  droždia, cukru a  soli, múku, 3 žĺtka, z  bielkov ušľahaný sneh a  vanilkový cukor. Všetko dobre vymiesime na  polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm a kovovými formičkami z neho vykrajujeme rôzne tvary, ktoré vysmážame v horúcom tuku. Vysmažené obaľujeme v práškovom cukre, škorici a vanilkovom cukre

Kuľaša

POTREBUJEME: 800 g zemiakov, 150 – 200 g hrubej múky, 50 g masti, 50 g údenej slaniny, cibuľa, vodu, soľ PRÍPRAVA: Posolené zemiaky uvaríme do mäkka. Potom ich rozhabarkujeme, aby neboli hrčky. Do toho prisypeme hrubú múku. Za stáleho miešania spravíme polotuhú hmotu, ktorú necháme prevrieť. Kuľaša je hotová, dávame na taniere. Porozťahujeme až na okraj taniera. Do prostriedku spravíme jamku, do ktorej dáme upraženú slaninu s cibuľou. Najlepšia je s kyslým mliekom alebo polievkou kapustnicou.

Štrúdľa

POTREBUJEME: hladkú múku, polohrubú múku, hrubú múku, vodu, maslo, 1 vajce, soľ, kryštálový cukor, strúhanku PLNKA: jablká, tvaroh, mak, orechy PRÍPRAVA: Na cesto použijeme rovnaké množstvo hladkej múky a rovnaké množstvo polohrubej. Do ná- dobky si dáme trochu teplej vody a v nej rozpustíme guľôčku masla, pridáme jeden žĺtok a trochu soli, rozšľaháme a zamiesime na cesto. Cesto musíme dobre vypracovať na voľnejšiu konzistenciu dvíhaním a udieraním o dosku. Vypracované cesto podsypeme hrubou múkou na doske, prikryjeme teplou nádobou a necháme odpočívať. Pripravíme si plnku – jablkovú, tvarohovú, makovú, orechovú. Prikryjeme stôl, na ktorom budeme ťahať cesto, čistou plachtou, celú plochu posypeme hrubou múkou. Do nádobky rozpustíme maslo, ruky si namočíme v rozpustenom masle a vyberieme cesto spod nádoby a položíme ho do stredu stola. Vrch cesta a ruky potrieme husacím pierkom rozpusteným maslom a začneme pracovať s cestom. Ruky dáme pod cesto a rovnomerne ho ťaháme zo všetkých strán po ploche stola až k okrajom. Keď je cesto vytiahnuté, otrháme prevísajúce okraje a plochu cesta pofŕkame maslom, posypeme kryštá- lovým cukrom a na cesto začneme klásť plnku. Pod tvarohovú plnku posypeme cesto aj strúhankou. Plnku kladieme na jeden okraj po celej šírke. Z toho istého okraja začneme pomaly zvinovať závin dvíhaním obrusu až na koniec. Pomocou podkladovej plachty vytvarujeme závin do tvaru podkovy, podložíme ho doskou a preklopíme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre, aby sa urobila kôrka na závine, pred dopečením teplotu znížime.

Slepá kura

POTREBUJEME: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľu, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance. Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak, údenú slaninu, masť PRÍPRAVA: Do kyslej vody s 3 hrsťami kyslej kapusty dáme variť údené koleno. Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je kolienko polomäkké. Potom dáme do polievky na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak. Varíme. Asi 20 minút pred dokon- čením dáme do polievky slepú kuru, ktorú pripravíme takto: na drobno nakrájanú cibuľku opražíme na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.

Pirohy s bryndzou

POTREBUJEME: zemiaky, vajcia, polohrubú múku špeciál, bryndzu, maslo, slaninu, petržlenovú vňať alebo pažítku, soľ PRÍPRAVA: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme podľa potreby múku, vajcia, soľ a vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkáme na  hrúbku pol centimetra, vykrojíme formičkou na  pirohy. Na každý štvorec vložíme lyžicou vypracovanú plnku, ktorá sa urobí nasledovne: bryndzu, trochu masla a nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku zmiešame v miske. Potom štvorce uzatvoríme pevne z obidvoch krajov alebo to robíme formičkou, ktorou sa to dá stlačením zatvoriť. Takto pripravené pirohy há- džeme do vriacej vody, sem-tam podľa potreby pomiešame a keď vyvierajú, ich vyberieme. Podľa chuti ich v mise polejeme rozpusteným maslom alebo opraženou slaninou.

Haruľa

POTREBUJEME: 1 kg zemiakov, 80 g hladkej múky, údenú slaninku podľa chuti, trocha masti, olej, soľ, cesnak, cibuľu, majorán, mleté čierne korenie PRÍPRAVA: Očistené surové zemiaky postrúhame, pridáme múku, rozotretý cesnak, soľ, korenie, majorán, postrúhanú cibuľku zapenenú na slaninke, riadne premiešame a dáme na dobre vymastený pekáč upiecť do rúry. Vrch môžeme poliať trochou oleja, aby bola haruľa chrumkavejšia.